السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ.. I miss my blog.. I miss blogging.. Rindu nak update tentang pahit manis kehidupan, segala suka duka, keluh kesah dan pengalaman hidup.. Harap-harap lepas ne semangat blogging tu datang lagi.. Blog ne pun saja-saja nak mengasah balik skill sastera yang dah lama ditinggalkan. Sekadar berkongsi rasa di sepanjang hidup ini memang banyak suka duka yang dah dilalui, banyak pahit manis dah di rasai, banyak onak duri dah di jalani, banyak liku-liku yang dah di rentasi, Alhamdulillah masih diberi kekuatan untuk mengharungi. Semoga hati ini terus kuat dan semangat untuk melayari bahtera kehidupan di masa hadapan, amiin yarabbalalamin..

20 April 2010

Daging Rendang Hitam

salam olz..hari ne tuk lunch Aima masak rendang daging hitam, sayur peria n sambal belacan tumis..resipi rendang Aima dpt dari internet, ubah suai cikit lah..baru hari ne 1st time try, alhamdulillah menjadi gak lah..mr hubby n anak2 cakap sedap, sama mcm yg jual kat resto, ekikiki...kembang smangkuk jadinya..daging rendang ne Aima dpt hasil skodeng dr internet..mmng lah tak sama kn p serupa ckt pn ok lah drpd tkde :) slmt mncuba..

Daging Rendang Hitam
Bahan2:
½ kilo daging – hiris dan rebus
1 sudu besar rempah kari }
1 sudu kecil serbuk jintan manis } disatukan
1 sudu kecil serbuk jintan putih }
1 sudu kecil serbuk ketumbar }
Serai- dititik
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
sedikit air asam jawa
kicap pekat secukupnya
garam
gula
1 labu bawang besar – belah 4
kepala rempah (kayu manis, cengkih, bunga lawang, pelaga)

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia

Cara2nya:
-tumis kepala rempah dan bahan kisar hingga garing
-masukkan rempah yang disatukan tadi dan kacau hingga rempah betul2 masak
-kemudian masukkan serai, daun pandan, daun kari dan bawang besar. Aduk rata
-setelah itu masukkan daging, kicap pekat, air asam jawa dan santan
-perasakan dengan garam dan gula
-masak hingga kuah pekat

19 April 2010

Ayam Percik

Sebenarnya resipi ayam percik ne Aima dapat dari kawan berbangsa cina yang berasal dari Sarawak..walaupun kwn Aima ne cina tapi selera dia sama cam kita. katanya dari kecik dia skeluarga tinggal di perkampungan melayu n dh terbiasa ngn mskan melayu..lidah belacan gak lah dia ne..p resepi ne Aima modified ckt lah spaya ngam dgn selera tempatan..

Bahan2:
1 kg ayam- di belah empat bahagian
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
2 sudu makan lada kisar
1 sudu teh serbuk kayu manis
4 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut - dihiris
garam
gula

Cara2nya:
-kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan serai hingga hancur
-gaulkan ayam bersama bahan kisar, cili kisar, serbuk kayu manis, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Perap selama 5 jam atau semalaman dalam peti sejuk
-kemudian masukkan ayam tadi bersama santan pekat dan cair kedalam periuk
-masak dengan api perlahan hingga kuah pekat dan sedikit kering. Kacau selalu bagi mengelakkan santan hangus
-setelah itu bakar atau panggan ayam hingga garing
-semasa proses pembakaran sapu lebihan kuah masakkan tadi ke atas ayam menggunakan serai
-sedap dimakan bersama nasi atau kuah kacang

p/s: ayam percik ne tahan lama jika disimpan dalam freezer..cuma panaskan dlm micro jika nak makan..try lah..

Wantan Goreng

salam ptg ahad..hari ne ramai2 adik bradik Aima kumpul kat umah bkng (rumah family Aima)..biasalah weekend kn..so pagi2 tadi Aima dh prepare inti wantan..resipi ne Aima dpt masa kwn 1 ofis tapau dim sum n wantan goreng..n Aima rasa2 cam senang je wat inti wantan ne..so Aima cuba2 lah buat n cedok ckt petua n resipi dr bestfrnd..tolak tmbah ngn bbrapa bahan lah..ingat2 nak bagi mr hubby surprise...seb bek lah percubaan prtama ne mnjadi..mr hubby kata not bad, pas ne tak yah lah mkn kat resto. heeee...adik2 Aima pun ckp sdap, alhamdulillah...

Wantan Goreng
Bahan2:
kulit wantan secukupnya
2 keping dada ayam – di cincang
300gm udang segar – di dadu
1 biji lobak merah – diparut
1 labu bawang besar – di dadu
1 biji telur
1 biji cili merah - di mayang
sedikit minyak bijan
garam
lada sulah

Cara2nya:
-campurkan semua bahan kecuali kuit wantan dan aduk rata
-perasakan dengan minyak bijan, garam dan lada sulah
-simpan dalam peti sejuk selama 30 minit (Aima simpan dari pagi pai ptg)
-bubuh sesudu inti ke dalam kulit wantan dan lipat mejadi segitiga
-goreng (deep fry) hingga kekuningan
-gunakan api yang kecil supaya intinya masak di dalam
-sedap dimakan dengan sos cili

p/s: boleh juga dikukus